Filosofi

Filosofi:

Det er nemt at være lykkelig. Alle har krav på at være lykkelige. Alle har evnerne, mulighederne og ønsket om at være lykkelige.


Hvad vil det sige at være lykkelig?


Der er mange definitioner på hvad lykke er, nok lige så mange som der er mennesker på jorden. Hvordan man definere det, er egentlig heller ikke det der er det vigtigste. Det vigtigste er, at vi ved hvad der skal til for at opnå vores version af lykke.


Der er mange ting der er med til at skabe lykke i vores liv. Det kan være at opnå den store kærlighed, blive den bedste forældre, kaste sig over et livsmål, rydde op i fortiden og meget meget mere. Fælles for alle disse mål er, at der ofte står to ting i vejen.


Problem nr et: Vi har det med at udskyde det til i morgen (vi prokrastinerer). Vi forbinder nemlig ofte mere ubehag med at kaste os over en opgave, end ved at udskyde den: ”Jeg kan starte på kuren i morgen, jeg er for træt i dag!” eller ”Jeg kigger på budgettet senere, lige nu kan jeg ikke koncentrere mig!”.


Faktum er at vi fra naturens side er bygget til at udskyde ubehag. Det gode er dog, at vi allerede godt ved hvad der skal til at overvinde prokrastinationen. Gennem livet lærer vi nemlig, at der er mange situationer hvor det ikke kan betale sig. De fleste af os ved at det ikke kan betale sig at udskyde betalingen af en regning, for så kommer der en rykker og regningen bliver dyrere (mere ubehag). Det kan heller ikke betale sig at lade opvasken stå, da madresterne gror fast på tallerkenen, så de bliver endnu sværere at vaske op. Vores hjerne har derfor lært, at der er mere ubehag forbundet med at udskyde regningen eller opvasken end at får det gjort med det samme.


Men hvad med de ting som vi gerne vil opnå med vores liv? De ting der koster mere end bare et rykkergebyr eller fastgroede madrester? Hvad hvis det er ting der betyder meget mere for dit liv, så som at bede om lønforhøjelse, få snakket med en man holder af om noget alvorligt, få tilbragt mere tid med børnene eller partneren, få søgt det der nye job, få tid til sin hobby eller gjort noget ved sit forhold eller måske sidder man bare fast i den samme gamle trædemølle dag ud og dag ind, men kan ikke tage sig sammen eller tør ikke at gøre noget ved det. Her er de fleste af os prokrastinationesmestrer.


Nå vi lærer at mestre vores prokrastination (og det er faktisk lettere end man tror) åbner der sig en helt ny verden af muligheder. Det kan være skræmmende til at starte med, men der er den mest fantastiske gave du kan give dig selv. Det er vejen til ægte lykke.


Problem nr to: Vi er styret af overbevisninger, ting vi har lært om os selv og vores omverden. Nogen af dem er gode og hjælper os med at navigere i livet. Gode overbevisniger giver os troen på at vi kan klarer de udfordringer vi møder og at vi er noget værd. Desværre kan samme mekanisme (de dårlige overbevisninger) spænde ben for os.


Overbevisningerne kan nemlig også bilde os ind at vi ikke er noget værd. ”Jeg er for tyk!”, ”Jeg har ikke penge nok!”, ”Jeg har ikke uddannelse nok!”, ”Jeg er for gammel!”, ”Jeg er for ung!” eller måske endda ”Jeg er i det hele taget ikke god nok!”. Disse overbevisninger er ønskestoppere. De har forhindret os i, at bryde de rammer vi er i for at skabe nye rammer eller måske blot, at ændrer på de eksisterende rammer. De fleste af dem hænger sammen med oplevelser vi har med i bagagen.


Det eneste der forhindrer dig i at opnå, gøre og føle som du gerne vil, er altså dine overbevisninger. Men lærer vi at styre hvilke af disse overbevisninger vi vil tro på, er der absolut intet vi ikke kan. Og der findes heldigvis mange dejlige tricks og kneb til at nå dertil.

Mestrer du din prokrastination og er du bevidst om din overbevisninger er godt på vej til at blive rigtig lykkelig.

Odin Coaching v/Odin Mik +45 61 67 62 60 info@odincoaching.dk